Hoeveel kost het laten taxeren van je huis?

huis laten taxeren

Wil je jouw huis verkopen, dan zul je moeten zorgen voor een goede, realistische vraagprijs of bieden vanaf prijs. Je huis laten taxeren is dan de eerste stap. Middels een taxatie verkrijg je een onafhankelijke waardebepaling van jouw woning. Maar hoeveel kost het laten taxeren van je huis? Je huis laten taxeren brengt bepaalde kosten met zich mee. In deze blog laten wij je weten waar de kosten van taxatie van een huis uit bestaan en waar je op kunt rekenen.

Hoe ziet een taxatie van je huis eruit?

Bij de taxatie van je huis komt een onafhankelijke taxateur op bezoek om een realistische waardebepaling van de woning uit te voeren. Een onafhankelijke taxateur betekent in elk geval dat degene die jouw huis taxeert niet jouw verkoopmakelaar mag zijn. Dit om een belangenverstrengeling te voorkomen.

Een taxatie is niet alleen gebruikelijk of noodzakelijk bij de verkoop van je woning. Ook wanneer je een woning wilt kopen, is het laten uitvoeren van een taxatie gebruikelijk. Ook dan geldt dat de taxateur onafhankelijk dient te zijn. Het mag dus niet je aankoopmakelaar zijn, indien je van een aankoopmakelaar gebruik maakt. Jouw hypotheekverstrekker kan vragen om een taxatierapport.

In het taxatierapport wordt een realistische waarde van de woning bepaald. Het rapport legt uit hoe deze waarde tot stand is gekomen. Een goed taxatierapport van een ervaren, kundige taxateur zorgt voor een reële weergave van de waarde van de woning.

Hoeveel kost het laten taxeren van je huis?

Het laten taxeren van je huis kost gemiddeld 500 euro. De kosten van de taxatie bestaan onder andere uit:

  • Het tarief van de taxateur
  • Kadasterkosten
  • Gemeentelijke kosten
  • Administratiekosten
  • BTW

Het tarief van de taxateur wordt gerekend tijdens het bezoek, maar de uren van de taxateur gaan vooral zitten in het opstellen van het rapport.