Wat kost een makelaar?

Makelaars kosten

Bij het kopen of verkopen van een huis is het goed na te denken over het inschakelen van een makelaar. Het zijn immers extra makelaarskosten, maar toch zitten er veel voordelen aan verbonden. Eén van de voordelen van het inschakelen van een makelaar is dat deze vaak voordat een woning online gaat het huis al via eigen netwerk verkoopt. Ook een aankoopmakelaar kan daardoor vaak woningen vinden die nog niet elders online staan. Ook voor de onderhandelingen is het handig om een makelaar aan jouw kant te hebben staan. Zij hebben dagelijkse ervaring met onderhandelingen en een goede makelaar kan daardoor een betere prijs voor je onderhandelen. Een makelaar heeft ook oog voor wat belangrijk is in een woning. In één oogopslag kunnen makelaars dingen zien die mogelijk problemen kunnen veroorzaken waar je zelf snel overheen kunt kijken. Dit kan veel tijd en geld besparen. Ook al zou je alles wat een makelaar doet ook zelf kunnen, voor makelaars is het hun vak. Door hun kennis en contacten bespaar je veel tijd en energie.

Makelaarskosten aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar heeft het voordeel dat ze vooral in een tijd waar veel gekocht wordt snel een passende woning voor je kunnen vinden. Soms is het een voordeel een woning te bezichtigen voordat deze online staat of gaat het zo snel, dat je er meteen als één van de eersten bij kunt zijn. In verhitte markten is er vaak maar één kans om een bod uit te brengen. Ook hierbij kan de aankoopmakelaar je helpen. Deze weet wat een woning waard is en heeft meer informatie ter beschikking om een passend bod uit te brengen. Tijdens de onderhandelingen komt een aankoopmakelaar voor jouw belangen op en ook ziet deze al snel of een woning toch niet geschikt is. Jouw makelaar weet namelijk precies waar je op moet letten.

Er kan van tevoren een vast bedrag worden afgesproken, dan weet je zeker dat er geen onverwachte makelaarskosten bij komen kijken. Dit bedrag is in Nederland tussen de €1000 en €5000. Ook kan je ervoor kiezen dat het tarief het onderhandelingsresultaat reflecteert. Des te beter er onderhandeld wordt, des te hoger het tarief. Het voordeel hiervan is dat het voor de makelaar een extra motivatie is om goed te onderhandelen. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat de aankoopmakelaar 20% krijgt van het verschil tussen de vraagprijs en het uitgebrachte bod. Beide partijen halen hier hun voordeel uit. Ook is het mogelijk een percentage van de totale koopsom af te spreken, dit percentage valt in Nederland tussen de 1% en 2%. 

Makelaarskosten verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar kan je vooral helpen jouw woning snel te verkopen. Deze kan een woning meteen binnen eigen netwerk aanbieden en regelt alles met de potentiële kopers en aankoopmakelaars. Dit bespaart je dus veel tijd en energie. Het belangrijk van tevoren te weten wat de makelaarskosten zullen zijn. De makelaar steekt namelijk al werk in de verkoop voordat de woning is verkocht en opstartkosten zijn dus te verwachten. Ook is het nuttig te weten welke werkzaamheden in de prijs zijn inbegrepen of later nog erbij kunnen komen.

Naast de opstartkosten rekent een verkoopmakelaar ook nog een courtage, dit is het percentage dat de makelaar ontvangt voor de succesvolle verkoop van de woning. Dit valt meestal tussen de 1% en 2% van de totale koopsom. Hoe beter de makelaar onderhandelt, des te meer courtage deze ontvangt. De woning voor een hoog bedrag verkopen is dan dus in het voordeel voor beide partijen. Het is belangrijk te weten dat de percentages en bedragen verschillen per soort woning. Voor goedkopere woningen wordt vaak een hoger percentage gerekend dan voor duurdere woningen.