Hoeveel kost het opstellen van een samenlevingscontract?

Samenlevingscontract kosten

Wie samen een huis gaat kopen, of gaat samenwonen, doet er verstandig aan om een samenlevingscontract op te stellen. Bij de gezamenlijke koop van een huis wordt dit zelfs vaak door hypotheekverstrekkers verplicht, zodat zij bepaalde zekerheden verkrijgen. Maar hoeveel kost het opstellen van een samenlevingscontract? Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden. De samenlevingscontract kosten vallen echter in het niet bij de mogelijke kosten waarmee je geconfronteerd wordt wanneer je dingen niet goed hebt vastgelegd.

De kosten

Hoeveel kost het opstellen van een samenlevingscontract? Hier is niet altijd een eenduidig antwoord op te geven. De kosten kunnen namelijk behoorlijk verschillen per notaris. Globaal gezien kun je rekenen op kosten tussen de 250 en 750 euro, met een gemiddelde zo rond de 500 euro. De kosten zijn ook afhankelijk van eventuele extra bepalingen die je op wilt laten nemen. Veel samenlevingscontracten kunnen voor een groot deel worden opgesteld met behulp van standaard teksten. Daarom zijn er ook (online) notarissen die je de mogelijkheid bieden om tegen scherpe kosten zelf een groot gedeelte op te stellen, door enkel cruciale gegevens in te voeren. Laat echter altijd kwaliteit leidend zijn. Dit is een ontzettend belangrijk document. 

Laat je een samenlevingscontract opstellen? Vraag dan gerust offertes aan bij meerdere notarissen. Er kan sprake zijn van behoorlijk verschillende kosten voor vrijwel hetzelfde document. Feit blijft dat investeren in een samenlevingscontract altijd de moeite waard is, want de kosten bij niet vastgelegde geschillen zullen altijd veel hoger zijn en bovendien vaak zorgen voor grote onenigheid.