Wat is een makelaarscourtage en wat is het gemiddelde?

Courtage makelaar

Bij het kopen, verkopen, of zelfs huren of verhuren van een woning komt een makelaar vaak goed van pas. Voor de werkzaamheden die deze verricht moet uiteraard betaald worden. Het grootste deel van dit bedrag is de makelaarscourtage, de betaling die de makelaar ontvangt voor het succesvol kopen of verkopen van de woning. Dit kan een van tevoren afgesproken vast bedrag zijn, dan is het prettig precies te weten wat de kosten zijn. Maar er zitten ook voordelen aan om met percentages te werken, dat is dan een extra motivatie voor de makelaar om een goede prijs te onderhandelen. De makelaarscourtage hoeft pas betaald te worden wanneer de (ver)koop volledig is afgerond. De makelaar wordt dan beloont voor al het werk dat er in is gestoken om tot een succesvolle (ver)koop van een woning te leiden.

Een vast tarief of een percentage?

Wanneer niet het gehele (ver)kooptraject met de makelaar wordt gedaan is een vast tarief een goede optie. Zorg er dan voor dat je precies weet welke werkzaamheden onder het afgesproken bedrag vallen zodat je niet voor verassingen komt te staan. Staat een makelaar je wel van begin tot eind bij, dan kan een percentage voor beide partijen beter uitvallen. Er is de mogelijk om een vast percentage over de gehele (ver)koopsom af te spreken. Bij een aankoopmakelaar kan het ook een goed idee zijn om een percentage af te spreken tussen de 10% en 20% van hoeverre de makelaar onder de vraagprijs onderhandeld. Des te beter er onderhandeld wordt, hoe beter dit uitpakt voor beide partijen. Let erop dat de makelaarscourtage normaliter exclusief BTW is als het om een percentage gaat, maar inclusief BTW kan zijn wanneer het om een vast bedrag gaat.

Wat is de gemiddelde makelaarscourtage?

In 2020 ligt de gemiddelde courtage tussen de 0,75% en 1,25%. Dat is een vrij groot verschil, dit betekent dat de ene makelaar het dubbele kan vragen als de andere. Dit gaat al snel om duizenden euro’s. Het is belangrijk rekening te houden dat het gemiddelde verschilt per stad en ook kan verschillen door de waarde van de woning. In steden met een meer verzadigde markt kan het gemiddelde tot 1,5% courtage oplopen. Er wordt vaak meer courtage gevraagd als het om een goedkopere woning gaat dan duurdere woningen. Een lager percentage kan alsnog gunstig zijn voor de makelaar als het om een hoog (ver)koopbedrag gaat. De courage is vaak niet onderhandelbaar. Zoek dus meteen een makelaar die een courtage handhaaft waar je je prettig bij voelt. Het is hierbij belangrijk om een goede prijs- en kwaliteitsverhouding te vinden. Want ook al kan de makelaarscourtage erg hoog lijken, deze kan het meer dan waard zijn als er goed in jouw voordeel wordt onderhandeld. 

Kijk verder dan de makelaarscourtage

De hoogte van de courtage is niet het enige om naar te kijken wanneer je op zoek bent naar de juiste makelaar. De kwaliteit van de makelaar is in dit geval erg belangrijk. Kent deze de markt, hebben jullie een goede klik? Weet de makelaar waar je naar op zoek bent en kan deze goed onderhandelen? Dan is een hoog courtage meer dan de moeite waard. De courtage is normaliter niet van de belasting aftrekbaar. Maar bepaalde werkzaamheden die verricht worden kunnen wel aftrekbaar zijn. Daar kan een goede makelaar je in adviseren.

De makelaar zal zijn vergoeding meer dan terugverdienen. Daarbij is de verkoop of aanschaf van een woning een belangrijke gebeurtenis. Een goede makelaar bespaart je veel tijd, energie en eventuele zorgen. Laat deze je gedurende het hele proces voelen dat hij achter je staat, dan is dat ook heel wat waard.