Overwaarde huis: wat kun je ermee?

Overwaarde huis

Wanneer je de eigenaar bent van een koophuis, heeft dit huis wellicht overwaarde. Stel dat je jouw huis voor 300.000 euro hebt gekocht, een al een aantal jaar maandelijks hebt afgelost en de waarde van je woning in de tussentijd is gestegen naar 325.000 euro. Als je 50.000 euro hebt afgelost, heb je nog een hypotheek open staan 250.000. Dankzij de aflossingen en de waardestijging van je woning, heb je dan een overwaarde op je huis van 75.000 euro. Wat kun je hiermee? 

Overwaarde opnemen

Je kunt je overwaarde opnemen. Dit is mogelijk omdat je huis meer waard is dan de openstaande schuld op je hypotheek. Vroeger waren er weinig restricties bij het opnemen van de overwaarde. Zo werd het geld vaak gebruikt om een nieuwe auto te kopen of om op vakantie te gaan. Tegenwoordig kun je overwaarde alleen nog opnemen wanneer dit wordt teruggestopt in de woning. De eis is dat de investeringen leiden tot een significante waardestijging van de woning. Het geld mag bijvoorbeeld worden gebruikt voor het realiseren van een aanbouw , of het renoveren van een badkamer of keuken.

Extra financiële slagkracht bij het kopen van een nieuwe woning

Heb je een andere woning op het oog, dan is het prettig om overwaarde te hebben op je huidige woning. Deze overwaarde geeft je namelijk meer financiële slagkracht en kan het hypotheekbedrag voor de nieuwe woning omlaag brengen.

Wanneer je nog 250.000 euro aan hypotheek open hebt staan en je jouw woning verkoopt voor 325.000 euro, heb je 75.000 euro aan extra eigen vermogen in te brengen. Houd er wel rekening mee dat er netto van dit bedrag door kosten en belastingen iets minder overblijft. Koop je vervolgens een woning voor 400.000 euro, dan hoef je niet het volledige bedrag te lenen, omdat je – eigen spaargeld nog niet meegerekend – ruim 70.000 euro aan eigen vermogen in kunt brengen.

Een tweede hypotheek

Wanneer je significante overwaarde hebt, is het vaak mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Een (groot) deel van je schuld is immers al afgelost. Daarom zullen veel hypotheekverstrekkers je de ruimte geven om bijvoorbeeld een tweede (lagere) hypotheek af te sluiten voor het aanschaffen van een vakantiewoning of tweede woning.

Je hypotheek verlagen

Overwaarde betekent dat je onderhandelingspositie met de bank verandert. Je kunt je hypotheek soms oversluiten. Dit is niet alleen gunstig wanneer de rentestand inmiddels lager is; ook kun je de looptijd van de hypotheek soms verlengen waardoor je maandelijkse kosten lager uitvallen.

Niets doen: een appeltje voor de dorst

Je hoeft niets te doen met je overwaarde. Je kunt deze ook gewoon laten staan en blijven aflossen. Zo weet je dat je overwaarde in de loop der jaren alleen maar zal stijgen. Voor veel mensen is dit het bekende appeltje voor de dorst. Hoe meer de woning is afbetaald, hoe meer geld je overhoudt bij de verkoop. Vaak kiezen mensen ervoor om bijvoorbeeld na hun pensionering de woning met veel winst te verkopen en kleiner te gaan wonen (of te huren), om zo te kunnen genieten van hun geld.