Samen een huis kopen? Dit zijn de opties

samen een huis kopen

Ben je van plan om samen een huis te kopen, dan werkt dit op sommige punten net iets anders dan wanneer je in je eentje een huis koopt. Het biedt een aantal voordelen, maar ook bepaalde aandachtspunten. Samen een huis kopen is een prachtig moment: zorg er dan ook voor dat je er echt van kunt gaan genieten en alle zaakjes goed geregeld hebt.

De mogelijkheden met de hypotheek

Met z’n tweeën ben je vaak kapitaalkrachtiger dan in je eentje. Samen een huis kopen betekent dat je vaak op twee inkomens een huis kunt kopen, met als voorwaarde dat jullie allebei over een vast inkomen beschikken. Het laagste inkomen telt beperkt mee. Dit kan er desalniettemin voor zorgen dat jullie een flink hogere hypotheek kunnen krijgen. Laat je goed informeren: dat een bepaald hypotheekbedrag mogelijk is, betekent namelijk niet automatisch dat je de bijbehorende maandlasten ook wilt dragen.

Zekerheden

Wanneer je samen een huis koopt, betekent dit dat jullie waarschijnlijk de grootste investering ooit in jullie leven gaan doen. In elk geval tot aan de koop van een eventueel volgend huis. Dit is iets om heel goed over na te denken en goed te regelen. Zorg dat het papierwerk in orde is.

Je hebt diverse opties voor het vastleggen van zekerheid. Zo kun je een notarieel samenlevingscontract op laten stellen. Hierin kun je vast laten leggen wat er gebeurt met het eigendom van het huis, of een eventuele verdeling van schulden of winsten wanneer jullie uit elkaar gaan of er sprake is van overlijden. Dit is ook mogelijk door middel van het aangaan van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. 

Aanvullend kunnen jullie ook zorgen voor een testament. Houd er rekening mee dat veel hypotheekverstrekkers een bepaalde vorm van zekerheid eisen, waardoor het verplicht kan worden om een samenlevingscontract en een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het staat je ook vrij om een woonlastenverzekering af te sluiten, die bescherming biedt bij het onverhoopt wegvallen van een inkomen.

Hypotheekrente en eigen woning verleden

Onder de huidige bepalingen heb je recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Heb jij of jouw partner in het verleden al een koopwoning in eigendom gehad? Houd er dan rekening mee dat die jaren in mindering worden gebracht op de periode waarin jullie nog recht hebben op aftrek. Dit is belangrijk bij het doen van jullie belastingaangifte. Ga hier zorgvuldig mee om, om nare verrassingen te voorkomen.