Tips bij het kopen van je eerste huis

Eerste woning kopen

Je eerste huis kopen is een ontzettend spannende en belangrijke aangelegenheid. De koop van een woning is voor veel mensen met afstand de grootste aankoop die zij in hun leven doen. Wat je plan ook is: je wilt dat de koop van je eerste huis een succes wordt. Want je wilt hier gelukkig kunnen zijn en wellicht op een dag de woning met winst verkopen. Waar moet je op letten? Dit zijn onze belangrijkste tips bij het kopen van je eerste woning.

Wat je kunt betalen versus wat je wilt betalen

Wanneer je jouw eerste huis gaat kopen, heb je natuurlijk een bepaald budget in gedachten. Het is altijd verstandig om goed na te denken over wat je maximaal wilt lenen en niet alleen over wat je maximaal kunt lenen. Misschien kun je een behoorlijk bedrag lenen, maar wat betekent dit in de praktijk? Staar je hier niet blind op, maar denk goed aan de maandlasten. Wat uiteindelijk vaak de doorslag geeft, is wat je per maand maximaal wilt betalen. Je wilt natuurlijk ook comfortabel blijven leven.

Denk aan de toekomst

Wij schreven het al even in de inleiding: je koopt een eerste huis met een bepaald doel. Dit doel is bepalend voor hoe je naar de aankoop kijkt. Hoe zie je jouw toekomst in dit huis? En is de woning daarvoor geschikt? Speciale aandacht gaat daarbij uit naar eventuele wijzigingen in je gezinssamenstelling. Heb je al een relatie, en zo ja: is er sprake van een kinderwens? Ook als je nog vrijgezel bent, is het goed om na te denken over de toekomst: biedt de woning eventueel mogelijkheden voor het stichten van een gezin? Of zou je dan groter moeten gaan wonen?

Denk naast deze praktische zaken ook aan het gevoel: waar zie jij jouw leven over 5 jaar? En over 10 jaar of nog verder? Past deze woning hier dan nog bij, of zou daar iets aan moeten veranderen. En zo ja: is die mogelijkheid er?

Kijk verder dan het huis alleen

Niet alleen je huis is bepalend voor je geluk en woongenot. De buurt weegt net zo zwaar mee. Je kunt wel je droomhuis gevonden hebben; als jij je niet thuis voelt in de buurt, zul je nooit optimaal van je huis kunnen genieten. Neem dus de tijd om de buurt te leren kennen voordat je een bod uitbrengt. Natuurlijk plan je een bezichtiging voor de woning, maar neem ook je tijd om door de buurt heen te lopen. Bezoek de buurt bij voorkeur meerdere malen op verschillende tijdstippen om zo echt een goede indruk te krijgen van hoe het is om hier te wonen.

Weet goed wat je wilt en wat ook niet

Voordat je aan je huizenjacht begint, is het verstandig om voor jezelf een inventarisatie te maken van wat je wel en niet wilt. Maar een lijstje met “must haves”: zaken waar je eerste huis absoluut aan moet voldoen. Denk ook na over de “could haves”: dingen die je graag zou willen, maar die geen absolute vereisten zijn. Denk ten slotte na over de “deal breakers”: wat zijn nu echt de dingen die je beslist niet wilt zien bij je nieuwe woning? Probeer zo volledig mogelijk te zijn en aan je lijstje vast te houden. Blijf echter wel realistisch. Het is ook mogelijk dat je na enkele bezichtigingen erachter komt dat bepaalde wensen veranderd zijn. Blijf daarom scherp je wensen in de gaten houden. Neem ook zeker iemand mee tijdens de bezichtiging en denk na over het inschakelen van een aankoopmakelaar en het laten verzorgen van een bouwkundig rapport.